Om David Pressklipp Tävling Träning   Föreläsningar Recept
 

Min träningVarför triathlon?

Triathlon består som namnet antyder av tre grenar i ordningen simning, cykling och löpning.

Fördelen med triathlon är mångsidigheten, träningen går att variera på ett sätt som en singelidrottsgren inte kan. Har jag en överansträngning eller skada vid t.ex. löpning kan jag simma eller cykla istället. Detta borgar för att man som triathlet kan träna på en oavbrutet hög aerob belastning på ett annat sätt än i en singelidrottsgren.

Inspiration!

Listar här mina mest crazy träningspass (utan inbördes ordning)!:

1. Simmade runt en Ö i Italien se bild, visste inte hur stoooor ön var, hårt och lite skrämmande. Man vet alldrig vad som döljs i det blå!

2. Finlandsfärjan med arbetet, mitt uppe i laddningen inför SM i Kalmar (IronMan) Blev jag kommenderad över till grannlandet med de många sjöarna och lejonen, de Finska lejonen alltså! Min första tanke var att jag kunde köra ett cykelpass på ditresan i gymmet. Upptäckte till min förskräckelse att det inte fanns något gym! Kanske inte för att träna som man tar Finlandsfärjan? Uppmärksammade dock att det fans en massa trappor. På ditresans morgon klockan 06.00 iklädd löparoutfit, stod jag redo på bildäck. Efter många trappsteg och undrande(idiotförklarande) blickar från städerskor och de få passagerare som började vakna till efter att inta ha hittat in till sina hytter innan de slocknat kvällen innan. Kom jag slutligen upp på övre däck, sprang sedan runt ett varv och ned för trapporna igen (varje varv tog drygt 6 minuter). Detta skedde i hög hastighet och svetten droppade hastigt ned på de heltäckningmattor som beklädde trapporna. Skaffa gym!! Tänkte jag och malde på i 1 timme och 10 minuter. Proceduren upprepades på hemresan, gissa om jag hade träningsvärk i vaderna.

3. Löpning till Herrljunga från Borås, relativt otränad satt jag och konverserade med några vänner. Nä jag kan inte dricka jag skall springa till Herrljunga imorgon! Hör jag mig säga. Sagt och gjort, packade min utrustning, mat, vätska överdragskläder, telefon m.m. och gav mig av de 4,5 milen. Halva distansen var mycket trivsam och jag började fantisera om hur jag och Rune Larsson (Sveriges genom tiderna bästa ultramarathonlöpare) skulle springa jorden runt sida vid sida. Andra halvan blev en kamp mot ömmande knän och stela ben. Hade inte sprungit långt på länge och bar på 7 kg ryggsäck. Löpningen tog 3h 43min, efter löpningen såg det ut som om någon piskat mig på rumpan med en oxpiska, kalsongernas sömmar hade skurit in i köttet. Såren satt i en vecka och såg mycket suspekta ut.

4. Simning på Stadsparksbadets 25m bassäng, simmade ca 4 pass per år vid den här tiden i mitt liv. Med en Crawlstil som mest liknade ett frenetiskt vevande med armarna simmade jag i 2 timmar och 12 minuter i sträck, utan vila. Efter 45 minuter tänkte jag att 1 timme skulle jag klara, efter 1 timme tänkte jag att 2 timmar borde jag klara, efter 2 timmar tänkte jag att 10 minuter till ska väll gå!!! Resterande två minuter är historia.

5. Kånkandes på 35 Kg ryggsäck gick jag uppför slalombacken i Skövde 6 ggr upp och ner. Höll på att svimma efter första turen uppför backen, vi blev häcklade av ett gäng ”brats” i 30-40 års åldern. Gapade om att få känna på ryggsäcken, uppbådade all självbehärskning jag kunde och sträckte leende över den tunga bördan med en arm, som om det vore en lätt sak. Bratsen som tog emot ryggan var givetvis inte beredd på tyngden och med ett brak slog ryggan i marken. Efter detta slutade häcklandet och kvar stod dessa herrar med stora ögon. Kändes bra.

6. Träning med simlandslaget för personer med funktionshinder. Hade precis börjat simträna och första dagen körde vi 7500m andra dagen 5500m. Hade ont i huvudet i en vecka. Förstod då att simning är en tuff sport.

7. Ett löparpass i min ungdom, fick för mig att springa upp för Falköpings slalombacke. På toppen gjorde jag 3xmax armhävningar(armböjningar) samt 3x30 sit upps. Sedan sprang jag trappor ned för berget via Bestorp, som området kallas och upp för backen igen! Denna procedur upprepades 7 ggr.

Gemensamt för dessa pass är att det hittills har varit oupprepade träningspass, ser dock fram mot nästa Finlandskryss!

Ursab
Salomon
TK